על האיסור לעבוד בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/09/17 05:04 כט באלול התשעז

שאלה

שלום לכב' הרב,

כמו שידוע, התורה אסרה על האדם לעבוד בשבת (הכוונה לעבודה ממנה האדם מתפרנס במשך ימי השבוע). רציתי לשאול מה מקור האיסור לכך, שהרי ידוע שהתורה אסרה ל"ט אבות מלאכה, אבל אדם יכול גם לעבוד בעבודה שלא מעורבת בה מלאכה, כמו למשל אדם שתפקידו לשמור במקום ציבורי מסויים, וכן אפשר לחשוב על כל מיני דוגמאות אחרות, שאמנם פחות מצויות כי רוב העבודות מעורבות במלאכה, אבל עדין יכולים להיות כאלה שאין בהם.

אז האם יש כאן באמת איסור על האדם, מהתורה או מדרבנן, לעסוק לפרנסתו ביום השבת?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אסרו חכמים לקבל שכר תמורת עבודה שנעשית בשבת, מפני שקבלת שכר עבור שבת בכלל איסור מקח וממכר. וגם עבור עבודה שמותר לעשות בשבת, כמו שמירה מגנבים או מלצרות, אסור לקבל שכר (ב"מ נח, א; שו"ע שו, ד). וכן אסור לקבל שכר עבור השכרת מקום או כלים לשבת (מ"ב רמו, ג). ואפילו בדיעבד אסור ליהנות משכר שבת (שו"ע רמה, ו; מ"ב רמג, טז).

מתוך: http://ph.yhb.org.il/01-22-14/

הרב אליעזר מלמד מרחיב שם בפרטים של ההלכה הזאת