אינטרנט בשבת

חדשות כיפה הרב אייל קרים 16/01/03 00:20 יג בשבט התשסג

שאלה

האם מותר להתחבר לאינטרנט ביום שישי לפני כניסת השבת, כך שבמשך השבת המחשב יוריד קבצים באופן אוטמטי?

כמו"כ האם זה תלוי לאיזה אתר מתחברים יהודי/גוי?

ומה הדין כאשר לא יודעים, כגון בתוכנת קאזה שבה המחשב מתחבר לאנשים ברשת שיש להם את הקובץ המבוקש, ויתכן והם יהודים?

תשובה

שלום
כשהמסך כבוי התחברות לאתרים בין לאומיים המתוחזקים ע"י גויים מותרת. כשהמסך כבוי וההתחברות לאתרים יהודיים, ויש לחשוש שמאן דהו מתחזק או מעדכן את האתר בשבת, הרי אז יש לפנינו שאלה בדין הנאה של מעשה שבת של יהודי. אבל מאחר ואני נהנה ממעשה שבת של מעדכן האתר לאחר השבת, נראה לכאורה שמותר, אלא אם כן מדובר על מצב כמו אולפן שידור המשדר בקביעות בשבת שאסור להנות מכך, כי חילול שבת הנעשה בקביעות כגון מסעדה המבשלת בשבת באופן קבוע אסור להנות מתבשיליה גם ביום חול(ע"פ שו"ת כתב סופר סימן נ') אלא שאני מסופק אם יש לדמות חילול שבת הנעשה בתחזוק אתר לבישול בשבת כי בבישול נעשה שינוי בגוף הדבר(בתבשיל), ולא בטוח שזה דומה לנעשה בתחזוק אתר. ולמעשה שאלה זו צריכה עיון.
לרוב בתוכנה קאזה אסור להשתמש גם ביום חול, משום הפרת זכויות יוצרים.
אייל קרים