חרם דרבנו גרשום בפיחת מכתבים ללא רשות

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 16/01/03 09:19 יג בשבט התשסג

שאלה

אני מדבר על התקנה של "לא יסתכל אדם במכתב חברו ללא רשותו"-

מה היחס של החרם כלפי גויים? האם גם גויים יכולים להיענש בחרם? והאם מותר לקרוא במכתב של גויים בגלל שהם אינם יהודים?

תשובה

ב"ה י"ד שבט תשס"ג

שלום רב!

חרם זו תקנה חמורה שמתקנים גדולי ישראל על עם ישראל, הכח להטיל חרם נובע מיסוד ההנהגה כמו מלך המחוקק חוקים, ניתן לעיין בספר "משפט החרם" של הרמב"ן, ברור שהחרם חל רק על יהודים.

יש מן האחרונים שכתבו שהחרם חל גם על מכתבים של גויים שיהודים אסור להם לפתחם ללא רשות, כיון שבטעמי החרם בנושא זה יש שהסבירו שהטעם הוא משום שואל שלא מדעת הנחשב כגזלן, ובאיסור גזל אין הבדל בין יהודי לגוי - שו"ת חקקי לב חלק יורה דעה סימן מ"ט, וכן לפי טעם נוסף שנאמר בחרם משום גניבת דעת אסור לגנוב דעתו של גוי עיין שם בשו"ת חקקי לב.
יש להחמיר בענין בייחוד שהדבר נוגע לחלול השם שזו עבירה חמורה ביותר.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת